Batterij onder Brakel

Brakel

Bekijk aanlegplaats Brakel

Als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie was de Batterij onder Brakel, samen met de Batterij onder Poederoijen, een belangrijk verdedigingswerk om het westen van de Bommelerwaard af te sluiten tegen aanvallen.

De Batterij onder Brakel is gelegen ten westen van Brakel en ten oosten van de Wilhelminasluis in de Afgedamde Maas en Slot Loevestein. Aan de zuidelijke kant van het fort zijn een aantal militaire sluizen te vinden.  Het terrein is zo’n vijf hectare groot en heeft aan de achterzijde een zo goed als recht beloop. Daardoor lijkt het grondplan op een hoofdletter 'D’.

De kazerne in het midden is een bomvrij bakstenen gebouw, dat omstreeks 1880 is gebouwd. Deze is van waar de vijand werd verwacht, namelijk de oostelijke zijde, afgedekt met aarde.

Er zijn nog twee betonnen groepsschuilplaatsen uit 1916 in de directe omgeving te vinden. Deze schuilplaatsen boden aan acht man bescherming tijdens beschietingen en bombardementen. Na lange tijd leeg te hebben gestaan, verviel in 1956 de militaire functie van de batterij, waarna in 2008 de Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard besloot tot restauratie en herbestemming van de Batterij van Brakel.

Aanlegplaats

Brakel

Brakel is te vinden in het rivierkleigebied van de Bommelerwaard. Het dorp is door zijn ligging aan ... Bekijk alle aanlegplaatsen

Batterij onder Brakel

Batterij onder Brakel

Navigeer naar bezienswaardigheid