Brakel

Bekijk alle aanlegplaatsen

Brakel is te vinden in het rivierkleigebied van de Bommelerwaard. Het dorp is door zijn ligging aan de Waal uitstekend bereikbaar. Bovendien is er een vaste veerdienst die Brakel verbindt met de dorpen Herwijnen en Vuren in de Tielerwaard.

In de Middeleeuwen maakte Brakel deel uit van de zeven lage heerlijkheden in de Bommelerwaard, die behoorde tot het Kwartier van Nijmegen in het Hertogdom Gelre. Brakel was tot 1 januari 1999 een zelfstandige gemeente, waar ook de nabijgelegen dorpen Poederoijen en Zuilichem onder vielen. Tegenwoordig is Brakel na Zaltbommel de één na grootste kern in de gemeente Zaltbommel. Het dorp beschikt over een aantal karakteristieke bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn wanneer je de pont over de Waal gebruikt.

Zo is er de kasteelruïne van Brakel, de Hervormde kerk, de vluchtheuvelkerk, Huis Brakel, Het Spijker, de Batterij onder Brakel en de Boerderij Flegelstraat 1. Dat Brakel ook in nationaal opzicht wordt gewaardeerd, blijkt wel uit het feit dat er maar liefst vijftien inschrijvingen in het rijksmonumentenregister zijn. Daartoe behoren ook een drietal windmotoren.  Windmotoren, ook wel ‘roosmolens’ genoemd, zijn een steeds zeldzamer fenomeen geworden in Nederland, maar in Brakel zijn deze nog altijd te vinden.

Ook bijzonder zijn de uiterwaardengebieden ten oosten en westen van Brakel, Bovenwaarden en Benedenwaarden genoemd.  Er ligt een reeks wielen in het zuidwesten en ook een tot Poederoijen behorend schiereiland met daarop Slot Loevestein en natuurgebied De Waarden bij datzelfde Loevestein zijn vanuit Brakel prima bereikbaar.

Kasteelruine Brakel

Bezienswaardigheid

Kasteelruïne Brakel

Foto: Peter van der Wielen, bron: WikipediaDe middeleeuwse kasteelruïne Kasteel Brakel ligt on... Lees meer

Bezienswaardigheid

Huis Brakel

Het Huis Brakel maakt onderdeel uit van het huidige landgoed Brakel en werd in 1768 voltooid. Het hu... Lees meer

Bezienswaardigheid

Batterij onder Brakel

Als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie was de Batterij onder Brakel, samen met de Batterij Lees meer

Parkeren

De parkeerplaatsen liggen pal naast de veerverbinding. De parkeerplaats (gratis) dient tevens als parkeerplaats voor de lokale voetbalvereniging BZC'14. Op zaterdagmiddagen kan het daarom erg druk zijn.

Navigeer naar parkeerplaats

Aanlegplaats Brakel

Brakel

De aanlegplaats in Brakel is gelegen aan de gratis parkeerplaats die dient als parkeergelegenheid voor voetbalvereniging BZC'14. Je hebt vanaf deze plaats een prachtig vergezicht over de Waal en de tegenoverliggende dorpen.

Navigeer naar aanlegplaats