Fort Vuren

Vuren

Bekijk aanlegplaats Vuren

Met Fort Vuren beschikt deze regio over een bouwwerk dat wijd en zijd bekend is bij liefhebbers van geschiedenis. Het torenfort in het dorp in de gemeente Lingewaal maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het fort werd in het jaar 1844 gebouwd en diende ter bescherming van de stad Gorinchem en om te voorkomen dat het mogelijk was voor de vijand om naar het westen te trekken. In de daaropvolgende jaren werd er een bomvrije toren op het fort gebouwd en een gracht om de toren gegraven. Daardoor was deze enkel nog bereikbaar via een ophaalbrug. De bomvrije toren werd later deels afgebroken, omdat deze te kwetsbaar werd bevonden.

De bovenste verdieping werd vervolgens verwijderd, waarna de contrescarpgalerij werd toegevoegd. Het torenfort, de galerij en de kazerne boden onderdak aan maximaal dertig stukken geschut en 420 personen. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd Vuren, en daarmee ook het gelijknamige fort, tegen wil en dank betrokken. Zo kreeg het in 1940 een Duitse luchtaanval te verwerken, om vervolgens tot de laatste dagen voor de bevrijding in Duits bezit te blijven. Nadien deed het Fort dienst om ‘foute’ Nederlanders uit de streek te interneren.

Tegenwoordig is Fort Vuren een aantrekkelijke locatie voor feesten, vergaderingen en overnachtingen. Het is er ook mogelijk om rondleidingen te volgen, waarbij gidsen je meenemen door de tijd. Neem een kijkje in Fort Vuren, het is zeker de moeite waard.

Aanlegplaats

Vuren

Bij je tocht over de Waal kom je als liefhebber van de historie van deze streek volledig aan je trek... Bekijk alle aanlegplaatsen

Fort Vuren