Loevestein

Bekijk alle aanlegplaatsen

Op je route over de Waal is Loevestein een van de meest bekende plaatsen. Met natuurlijk het gelijknamige Slot en het natuurgebied Munnikenland is het een prachtige locatie om even tot  rust te komen en te genieten van wat de omgeving zoal te bieden heeft.

Munnikenland

Het Munnikenland is het uiterst westelijke deel van de Bommelerwaard en ligt vlakbij Poederoijen en Brakel. Het gebied, dat deel uitmaakt van de gemeente Zaltbommel, is een landtong tussen de samenvloeiende Afgedamde Maas en de Waal. In Munnikenland bevond zich met het kasteel Munnikenland een adellijk huis. Hiervan werd voor het eerst melding gemaakt in 1616, maar was in 1919 geheel verdwenen.  Naar het oosten toe wordt het Munnikenland begrensd door een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met daarin forten en wielen.

Men is begin 2009 begonnen met een plan om zo een nog groter gedeelte van het Munnikenland geschikt te maken voor natuur, recreatie en waterberging. Dit alles in het kader van ruimte voor de rivier. Aan de oostzijde van Slot Loevestein bevindt zich ook nog een natuurgebied; Loevesteyn geheten. Dit gebied, waartoe ook de Batterij onder Brakel behoort, is in het bezit van Staatsbosbeheer.

Slot Loevestein

Slot Loevestein is één van de meest bekende historische kastelen in de regio en wellicht van Nederland.  Nationaal werd het Slot bekend door het verhaal van de ontsnapping van Hugo de Groot, maar de historie van Slot Loevestein is nog vele malen rijker. Dat kan ook niet anders; de opdracht om het Slot te bouwen werd al rond 1357 gegeven.  Destijds werd het gebruikt als woonhuis, maar toen het daarna in het bezit van de heer van Holland kwam, veranderde die functie ingrijpend. Slot Loevestein werd een verdedigingswerk. Het kasteel deed nadien dienst als staatgevangenis. Hugo de Groot was daarin de meest befaamde gevangene. Hij kon, zoals bekend, na twee jaar vluchten dankzij een boekenkist. In de jaren 1925 tot en met 1986 werd het Slot gerestaureerd en momenteel heeft het de status van rijksmonument. Daarnaast doet het dienst als rijksmuseum en als de ultieme locatie voor trouwerijen, feesten en andere evenementen. Ook is Slot Loevestein zelf een escaperoom, wat een bijzondere ervaring is.

Ben je van plan om een dagje Varen op de Waal te combineren met een bezoek aan Slot Loevestein? Koop dan je combi-ticket op https://www.slotloevestein.nl/tickets/ en krijg € 1,50 korting op de entree van het kasteel!

Bezienswaardigheid

Slot Loevestein

Slot Loevestein is één van de meest bekende historische kastelen in de regio en wellicht van Neder... Lees meer

Bezienswaardigheid

Munnikenland

Het Munnikenland is het uiterst westelijke deel van de Bommelerwaard en ligt vlakbij Poederoijen en ... Lees meer

Parkeren

Bij Loevestein is ruime parkeergelegenheid. Er is zelfs een heuse camperstop waar je ook met auto's kunt parkeren.

Navigeer naar parkeerplaats

Aanlegplaats Loevestein

Loevestein

Wanneer de veerboot bij Loevestein aanmeert, lacht het gelijknamige slot je al direct tegemoet. Het imposante bouwwerk dat centraal staat in de uiterwaarden in het Munnikenland bepaalt het uitzicht vanaf de Waal.

Navigeer naar aanlegplaats