Mikwe Zaltbommel

Zaltbommel

Bekijk aanlegplaats Zaltbommel

De stichting Mikwe ontfermt zich over de Joodse Erfenis in Zaltbommel. De stichting die is vernoemd naar het ritueel gewijd bad dat een belangrijke rol speelt in het Jodendom, waarborgt de herinneringen aan de Joodse gemeenschap die een aantal eeuwen in Zaltbommel woonachtig was.

In het Mikwe bevinden zich een aantal voorwerpen die herinneren aan deze tijd. Denk daarbij aan een bankje dat afkomstig is uit de synagoge, evenals de lantaarns van de vier hoeken van dit platform en het zijpaneel van de Bimá (de centrale verhoging waarop de lezing uit de Torá plaatsvindt). In de vitrine liggen enkele gebruiksvoorwerpen uit de joodse traditie en voorwerpen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en de vervolging en enkele gebedenboeken, afkomstig uit Zaltbommel.

Ook is er een gedenkplaat: In Memoriam. Daarop staan de namen van alle in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joden uit de Bommelerwaard. Ook het Stolpersteineproject doet terugdenken aan de Jodenvervolging. Deze stenen zijn in de gehele binnenstad te vinden en vormen gedenktekens op het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

Aanlegplaats

Zaltbommel

Aan de oevers van de Waal is vestingstad Zaltbommel één van de grootste trekpleisters. De stad ken... Bekijk alle aanlegplaatsen

Mikwe Zaltbommel