Munnikenland

Loevestein

Bekijk aanlegplaats Loevestein

Het Munnikenland is het uiterst westelijke deel van de Bommelerwaard en ligt vlakbij Poederoijen en Brakel. Het gebied, dat deel uitmaakt van de gemeente Zaltbommel, is een landtong tussen de samenvloeiende Afgedamde Maas en de Waal.

In Munnikenland bevond zich met het kasteel Munnikenland een adellijk huis. Hiervan werd voor het eerst melding gemaakt in 1616, maar was in 1919 geheel verdwenen.  Naar het oosten toe wordt het Munnikenland begrensd door een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met daarin forten en wielen.

Men is begin 2009 begonnen met een plan om zo een nog groter gedeelte van het Munnikenland geschikt te maken voor natuur, recreatie en waterberging. Dit alles in het kader van ruimte voor de rivier. Aan de oostzijde van Slot Loevestein bevindt zich ook nog een natuurgebied; Loevesteyn geheten. Dit gebied, waartoe ook de Batterij onder Brakel behoort, is in het bezit van Staatsbosbeheer.

Aanlegplaats

Loevestein

Op je route over de Waal is Loevestein een van de meest bekende plaatsen. Met natuurlijk het gelijkn... Bekijk alle aanlegplaatsen

Munnikenland