Stadskasteel

Zaltbommel

Bekijk aanlegplaats Zaltbommel

De doorgewinterde cultuurliefhebber heeft met het Stadskasteel dé trekpleister bij uitstek gevonden. In het Stadskasteel word je rondgeleid langs de vele culturele hoogtepunten die de stad Zaltbommel te bieden heeft.

De historie van de stad en de streek komt in het Stadskasteel uitgebreid aan bod. Je kunt er een uitgebreide collectie aan kunst- en kunstnijverheidobjecten bekijken, allemaal op een of andere manier gerelateerd aan Zaltbommel of de Bommelerwaard. Het museum beschikt over tin, koper, meubilair, zilver, schilderijen, glas en diverse andere gebruiksvoorwerpen, aangevuld met kaarten, prenten en tekeningen van de streek. Ook is er een bibliotheek en een collectie aan foto’s met daarin opnamen vanaf 1860. 

Wanneer je op zoek bent naar klassieke topstukken, mag je het Stadskasteel ook niet missen. De zilveren munten van de stad Zaltbommel, de zestiende-eeuwse muntstempels, een uit hout gesneden molenbaard uit 1718 – die daarmee de oudste in Nederland is die is voorzien van een datering -, een originele tekening van het kasteel Zuilichem van de hand van Constantijn Huygens jr. uit 1657, het werk van de Zaltbommelse schilder Gerard Hoet; het zijn stuk voor stuk bijzondere topstukken die allemaal in het Stadskasteel te vinden zijn. 

Met tekenares Fiep Westendorp als één van de bekendste inwoners, is Zaltbommel uitgegroeid tot de stad van Jip & Janneke. In het museum van het stadskasteel is er een uitgebreide collectie aan voorwerpen, drukwerk en andere creaties over het duo uit de boeken van Annie M.G. Schmidt. Ook is een deel van de woon- en werkkamer waar Westendorp haar tekeningen maakte toegankelijk voor bezoekers. Wanneer je een fan bent van Jip & Janneke en de tekeningen van Fiep Westendorp, kan een bezoekje aan het Stadskasteel niet op het programma ontbreken.

Meer informatie over het Stadskasteel vind je hier!

Aanlegplaats

Zaltbommel

Aan de oevers van de Waal is vestingstad Zaltbommel één van de grootste trekpleisters. De stad ken... Bekijk alle aanlegplaatsen

Stadskasteel