Woudrichem

Bekijk alle aanlegplaatsen

Woudrichem is een prachtig, authentieke vestingstad, gesitueerd waar de Waal zich mengt met de Afgedamde Maas. Hierna vloeit de stroom verder westwaarts als Boven-Merwede. Hier komen de provincies Gelderland,  Zuid-Holland en Noord-Brabant bij elkaar. Aan de overzijde van de Afgedamde Maas, op het grondgebied van Poederoijen, ligt het Slot Loevestein dat vanuit Woudrichem per voetveer bereikbaar is. Over de Boven-Merwede kan men per voetveer naar Gorinchem varen.

Het stadje ontstond in de negende eeuw en heeft sindsdien een rijke geschiedenis opgedaan. In het jaar 2006 vierde Woudrichem dat het 650 jaar stadsrechten bezat. Men hecht in Woudrichem nog altijd veel waarde aan de rijke historie die de vestingstad heeft. Regelmatig worden in Woudrichem diverse activiteiten georganiseerd. Daarvan zijn de Visserijdagen misschien wel de meest bekende. Het evenement dat één keer in de drie jaar plaatsvindt, wordt door mensen uit het hele land bezocht en heeft als doel om de historie van de riviervisserij in Woudrichem levend te houden. In samenwerking met vele verenigingen, sponsors, stichtingen en vrijwilligers wordt de vestingstad omgetoverd tot de oude vissersstad van vroeger. Tijdens de Visserijdagen staan er ook diverse acitiviteiten op de planning, zoals de roeiwedstrijden op de Maas. Ook de terrassen gaan tijdens de Visserijdagen helemaal mee in de sfeer door middel van diverse visserskoren die zich in Woudrichem laten horen.

Landelijk verwierf Woudrichem, in de volksmond ook wel 'Woerkum’ bekendheid dankzij de televisieserie Dokter Tinus. Die serie speelt zich immers af in ‘Wourkem’ en is ook in het authentieke vestingstadje opgenomen.

Liefhebbers van authentieke vestingsteden moeten absoluut Woudrichem aangedaan hebben tijdens hun tocht over de Waal.

Bezienswaardigheid

Visserij- en Cultuurhistorisch Museum

Lange tijd was Woudrichem één van de belangrijkste vissersplaatsen. Je zult bij een bezoek aan het Lees meer

Bezienswaardigheid

Gevangenpoort

Het vestingstadje Woudrichem ademt geschiedenis. Daarvan is de Gevangenpoort ook een uitstekend voor Lees meer

Bezienswaardigheid

Oude stadhuis Woudrichem

‘t Oude Raedthuys, dat vroeger fungeerde als het stadhuis van Woudrichem, is het voormalige gemeen... Lees meer

Bezienswaardigheid

Stadshaven Woudrichem

De stadshaven van Woudrichem is van oudsher een belangrijke plaats in de vestingstad. De oorspronkel... Lees meer

Parkeren

Je kunt je auto uitstekend parkeren in Woudrichem, direct tegen de stadswal aan. Een kleine wandeling brengt je bij de steiger!

Navigeer naar parkeerplaats

Aanlegplaats Woudrichem

Woudrichem

Waar het water van de Maas en de Waal samenvloeit ligt de aanlegplaats voor het voetveer. Je kunt bij aankomst al een glimp opvangen van het stadscentrum of op één van de bankjes langs de stadswal van het uitzicht over de rivier genieten.   

Navigeer naar aanlegplaats